woensdag 3 september 2014

Een blik op de toekomst : De vijf grootste talenten in het zwaargewicht

Op dit moment is de koningsklasse, het zwaargewicht, misschien wel één van de meest saaie categorieën in de bokssport. Dit heeft vooral te maken met de hegemonie van de Klitschko broers in het afgelopen decennium. Vitali Klitschko is echter met bokspensioen en Wladimir Klitschko is al 38 en zal ook geen vijf jaar meer aan de top blijven. Naast het grote Amerikaanse talent Deontay Wilder staan er nog een heleboel jonge honden te trappelen die wachten op hun kans. Hierbij laat ik jullie kennis maken met de toekomst van het zwaargewicht en de mogelijke toekomstige wereldkampioenen.

5. Naam : Taishan Dong
Land : China
Leeftijd : 26
Profrecord : 1-0 (1 KO’s)



China is in opkomst binnen het profboksen. Waar er bij de amateurs al goede resultaten worden behaald, stappen nu ook boksers over naar het prof-circuit. Taishan Dong is daarvan de meest opvallende, want Chinese zwaargewichten zijn zeldzaam. Dong is een ‘freakshow’ met zijn lengte van 2.13. Hij wordt ook wel de Chinese Valuev genaamd. Nikolay Valuev was ongeveer even groot als Dong en is een meervoudige wereldtitelhouder. Dong is nog een ruw talent en sloeg Bob Sapp al eens Knockout in een kickbokspartij. Er wordt dan ook veel van hem verwacht.

4. Naam : Dominic Breazeale
Land : USA
Leeftijd : 29
Profrecord : 12-0 (11 KO’s)



In Amerika hoopt men al langer op een nieuwe kampioen in het zwaargewicht. Alle hoop is gevestigd op Deontay Wilder, maar in zijn kielzog komen er toch een aantal talentvolle Amerikanen mee. Breazeale mag met zijn 29 jaar niet echt een natuurtalent genoemd worden, maar wel als je bedenkt dat hij pas op zijn 23e begon met boksen. Daarvoor was hij een quarterback op de universiteit. Breazeale deed mee aan de Olympische spelen, maar verloor daar kansloos in de eerste ronde. Als prof maakt hij meer indruk en is hij nog steeds ongeslagen.

De stap van American Football naar boksen lijkt meer vruchten af te werpen, want naast Breazeale zijn er nog twee Amerikanen die na een mislukte football-carriere en nu naam maken als profbokser (Bryan Jennings en Gerald Washington)

3. Naam : Hughie Fury
Land : Groot-Brittanië
Leeftijd : 19
Profrecord : 14-0 (8 KO’s)



Hughie Fury is het jongere neefje van Tyson Fury. Beide worden getrained door hun oom Peter Fury. De familie Fury zijn zogenaamde ‘Travellers’ en het boksen wordt ze met de paplepel ingegoten. Hughie maakte vorig jaar, met slecht 18 jaar, zijn debuut. Zijn doel maakte hij al gelijk duidelijk, hij wilde de jongste zwaargewicht kampioen aller tijden worden, een titel die op dit moment toekomt aan niemand minder dan Mike Tyson, die 20 jaar en 4 maanden oud was toen hij zijn eerste wereldtitel pakte. Zijn start was voortvarend en in acht maanden tijd stapte hij twaalf keer als winnaar uit de ring. Dit jaar kwam hij slechts twee maal in actie, waarvan de laatste keer bijna een half jaar geleden. Zijn management maakte bekend dat Hughie Fury een chronische ziekte onder de leden heeft, waardoor hij lange tijd uit de running zou zijn. Welke ziekte is niet bekend (er wordt gesuggereerd dat hij wormen heeft, door het veelvuldig eten van rauw vlees), maar zijn doel als jongste wereldkampioen zal hij waarschijnlijk niet halen. Wel staat vast dat hij (en zijn neef Tyson) een grote toekomst hebben.

2. Joseph Parker
Land : Nieuw-Zeeland
Leeftijd : 22
Profrecord 10-0 (9 KO’s)



Dat boksen een sport is die steeds globaler wordt, is een goede zaak. Hierdoor staan er ook talenten op die uit niet gerenommeerde bokslanden komen. Joseph Parker is hiervan een groot voorbeeld, want Nieuw Zeeland staat nu niet bekend als een land met vele bokskampioenen (ik kan er ook geen één noemen). Joseph Parker heeft het in zich om de eerste te worden. Hij is bijzonder charismatisch en heeft de looks van een kampioen. Hij straalt bijzonder veel rust uit in de ring. Hij lijkt op een jonge Aboriginal-versie van Wladimir Klitschko en is bijzonder populair in zijn thuisland. Op zijn resumé staan al een aantal mooie overwinningen op een aantal solide veteranen. Hij is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar dat zal ongetwijfeld gaan komen.

1. Anthony Joshua
Land : Groot-Brittanië
Leeftijd : 24
Profrecord : 7-0 (7 KO’s)



Het verhaal van Anthony Joshua lijkt een jongensboek waarvan het einde nog niet geschreven is. Als achttienjarige jongen stapte hij de sportschool binnen om te beginnen met boksen. Hij bleek een natuurtalent en was binnen vier jaar tijd de beste amateurbokser in Engeland. Een aanbod om profbokser te worden, sloeg hij af, want hij had een doel : De gouden medaille winnen voor zijn land op de Olympische spelen. En zo geschiedde. Op de Olympische spelen in Londen won hij de gouden medaille in het Super-zwaargewicht. Volgens velen een ‘gekregen’ medaille, aangezien hij in de finale na een discutabele beslissing won van de Italiaan Roberto Camarelle (In mijn ogen had de Italiaan ook gewonnen). Een jaar na zijn Olympische succes tekende hij een contract bij Matchroom (de stal van Eddie Hearn). Al zijn tegenstanders in de ring hielden het tot nu toe minder dan twee ronden vol. Hij vecht tegen steeds betere tegenstanders en hij heeft zelfs ervaring opgedaan als sparring partner van Wladimir Klitschko, die onder de indruk van hem was. Nu een jaar en zeven profpartijen later zijn alle experts het er over eens. Anthony Joshua is binnen twee jaar wereldkampioen en de toekomst van het zwaargewicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten