woensdag 9 april 2014

Atletico mag geen prijzen winnen dit jaar

Sommige wedstrijden hebben iets surrealistisch. Een ongrijpbare sfeer die in het stadion hangt en in de woonkamer voelbaar is. Atletico Madrid - FC Barcelona (1-0) was zo'n wedstrijd.



Het vuur dat negentig minuten lang van de tribunes in Estadio Vincente Calderón spuwde. De drive van David Villa, opzoek naar revanche tegen de club die hem afdankte. De bal die driemaal het houtwerk raakte in de eerste twintig minuten. Het vertelde allemaal het verhaal van Atletico. De club kent nuzijn hoogtepunt in de lange geschiedenis. Het is nu of nooit en iedereen is er klaar voor.

Bij de volksclub uit de Spaanse hoofdstad is de afgelopen seizoenen in de schaduw van de grootmachten Real Madrid en FC Barcelona naar dit moment toegewerkt. Een aantal kleine prijzen, de nationale beker, twee Europa Leagues, twee Europese supercups en een Intertoto cup, werden aan de vitrinecollectie toegevoegd.

Stap voor stap werd aan een hecht collectief gesleuteld waardoor zelfs het verlies van grote sterren als Falcao de ontwikkeling niet in de weg stond. Nu is de tijd rijp om te oogsten. FC Barcelona heeft jarenlang Spanje en Europa in zijn greep gehad en des te bevredigender is het voor de fans dat het 'lachertje' van de Spaanse grote drie het einde mocht inluiden.

Wonderjaar wordt rampseizoen
Om dit seizoen de glans te geven die het verdient moet Atletico Madrid sterven in schoonheid. De roodwitten moeten met de haven in zicht alle kansen op zilverwerk verspelen. Wonderploegen verdienen een anticlimax als einde. De overwinning van vanavond moet het omslagpunt zijn en de ploeg moet strompelen naar het einde.

Iedereen herinnert zich vast het AZ van Louis van Gaal uit 2007 nog. De ploeg die weergaloos voetbal speelde maar zowel de KNVB bekerfinale als de Eredivisie uit handen gaf. Of, nog beter? Bayer Leverkusen dat in 2002 de DFB Pokal finale, Champions League finale en de Bundesligatitel binnen tien dagen verspeelde. En Benfica dat vorig jaar iets vergelijkbaars deed. Wonderseizoenen eindigen bij voorkeur in mineur. Alleen zo schrijft men de legende van dat ene jaar. Want als er wel gewonnen wordt, dan moet een jaar later aan de verwachting worden voldaan. Dit lukt zelden, denk aan VFL Wolfsburg na het kampioensjaar 2009, en neemt alle cachet van het superseizoen weg. En dat verdient niemand in Madrid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten