zondag 7 september 2014

Cilic-Nishikori, eindelijk een nieuw tennistijdperk?

Al maanden speculeerden we bij Sportpreview over de toekomst van het mannentennis. De conclusie luidde keer op keer: 'de nieuwe generatie komt eraan wanneer staat hij op?'. Even zo vaak liet die nieuwe generatie het afweten. Tot afgelopen nacht.

Kei Nishikori, nummer tien van de plaatsingslijst, is de eerste van de volgende lichting die het tot een Grand Slam finale schopt. Waar eerder Grigor Dimitrov en Milos Raonic in het zicht van de haven strandden heeft de Japanner nu wel succes. Hij deed dat bovendien op grootse wijze door Novak Djokovic met duidelijke cijfers te verslaan.

Zijn tegenstander is bovendien ook iemand die niet tot de traditionele top behoort. De Kroaat Marin Cilic kende een glansperiode in 2010 om vervolgens ver buiten de camera's te blijven. Zijn kwartfinaleplek op Wimbledon kondigde al aan dat hij op de weg terug was. Zijn straight sets zege op Roger Federer is de kroon op zijn carrière.

Verwachte doorbraak



In de afgelopen maanden schreven wij keer op keer over de eenzijdigheid van de ATP-Tour. De grote vier domineert al jaren en ook al voorspelden wij voor Roland Garros en Wimbledon grootse daden, uiteindelijk waren het toch Rafael Nadal en Novak Djokovic die de toernooien op hun naam schreven. Het ging zelfs zover dat wij dachten dat door het vormverlies en de blessures van dit tweetal, en Andy Murray, de oude meester Roger Federer de US Open zo winnen.

Het clubje jonge honden dat de Big Four van de troon moet stoten werd er zelf ook niet jonger op. In een vergelijking die we op Sportpreview maakten na afloop van Wimbledon kwamen we zelfs tot de conclusie dat de aanstormende talenten verhoudingsgewijs nu al mijlenver achter liggen op de grote vier. Daarnaast was het behoorlijk schrijnend dat die ene keer dat de grote mannen het niet waar konden maken juist een achterblijver uit de oude generatie, Stanislas Wawrinka, het toernooi won, de Australian Open.

Generatiekloof?



Ditzelfde gevaar dreigt ook in New York. Kei Nishikori wordt nog net tot de troonopvolgers gerekend. De Japanner wordt in december 25. Marin Cilic, zijn opponent op Flushing Meadows, is slechts anderhalf jaar ouder. Toch wordt de Kroaat eerder als een generatiegenoot van Djokovic en Murray (slechts één jaar ouder) gezien. Dit komt vooral omdat Cilic' hoogtijdagen vier jaar geleden plaatsvonden toen hij al de halve finale van Wimbledon bereikte en een plek in de mondiale top tien bemachtigde. Omdat hij daarna ver weg zakte, mede door blessures, wordt Cilic toch vooral 'voormalig talent' bestempeld.

Vele volgers van de tennissport zullen, als hen de keuze wordt voorgelegd, eerder kiezen voor eindwinst van de Japanner dan een zege voor Cilic. Hoewel de gouden generatie de liefhebber menig heroisch gevecht heeft voorgeschoteld in de afgelopen jaren smeekt de tennissport om nieuw bloed. Frisse gezichten die de aandacht weer aanwakkeren is wat de racketsport nodig heeft. Bovendien is tennis in Azië nog altijd niet tot volle wasdom gekomen en zou een zege in een mannen Grand Slam als vliegwiel kunnen dienen.

Cilic verdient echter meer eer. De Kroat is pas 25 jaar en is al aan zijn tiende seizoen als prof bezig. Hij schreef ook al elf toernooien op zijn naam en was ooit nummer twee van de wereld in het juniorencircuit. Cilic mag dan niet over de natuurlijke klasse van Nishikori beschikken, de pupil van Goran Ivanicevic zou niet misstaan tussen de lange lijst van Grand Slam winnaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten