donderdag 25 september 2014

De grootste verrassingen in het prille voetbalseizoen

Het is inmiddels alweer een kleine drie weken geleden sinds de transfermarkt sloot en de laatste Europese competities van start gingen. Dat maakt het een prima moment om de eerste tussenbalans op te maken. Welke teams presteren boven verwachting? Zijn er ploegen die nu al achterliggen op schema?

Dat in Nederland PEC Zwolle en SC Cambuur de overduidelijke winnaars zijn en Feyenoord en Vitesse ver achter blijven bij hun potentie heeft iedereen die Sportpreview leest waarschijnlijk zelf al gezien. Daarom kijken we alleen naar buitenlandse competities.

De winnaars en verliezers hebben we gekozen op basis van scorebordjournalistiek, zij die hoger staan dan verwacht winnen en zij die lager staan verliezen.


SC Paderborn 07
SC Paderbon 07 genoot in Duitsland vooral bekendheid als 'die club van dat matchfixingschandaal'. In 2004 stond SC Paderborn 07 namelijk tegenover HSV in de eerste ronde van de DFB Pokal en won. Later bleek echter dat de winst te danken was aan scheidsrechter Robert Hoyzer en speler Thijs Waterink die geld hadden aangenomen van een goksyndicaat.

Dat de club uit Nord Rhein-Westfalen geen bekendheid om zijn prestaties genoot was niet vreemd. Tot deze zomer had SC Paderborn 07 in zijn 107-jarig bestaan geen enkel seizoen op het hoogste niveau gespeeld. Sterker nog tot 2008/'09 werd zelfs nog gependeld tussen de 2. Bundesliga en het amateurniveau. De vorming van de 3. Liga (de Duitse equivalent van de topklasse) is de club niet meer in gevaar geweest.

De entree op het hoogste podium kon niet mooier verlopen, na vier speelronden stond de club alleen aan kop. Het had bovendien op dat moment niet alleen nog geen wedstrijd verloren, het had ook nog geen enkele tegengoal hoeven toestaan. Bovendien werd het uitduel met de grootste boosdoener, HSV, gewonnen. Inmiddels is de selectie terug op aarde tegen grootmacht Bayern München werd met 4-0 verloren. Hetgeen SC Paderborn terugzette naar de zevende plaats maar nog altijd boven bijvoorbeeld regiogenoten Schalke 04 en Borussia Dortmund. SC Paderborn 07 is met recht de grootste verrassing van de eerste competitieweken.


Southampton
Wat SC Paderborn 07 dit jaar is was Southampton vorig seizoen. De club promoveerde en gooide direct hoge ogen in de Premier League. Het eindigde ruimschoots in de top tien en zag grote clubs als Newcastle United ver achter blijven.

Dat Southampton dit jaar toch weer als grote verrassing mag worden gezien heeft alles te maken met de nasleep van het topseizoen. Coach Mauricio Pochettino vertrok en in zijn kielzog vertrok vrijwel een geheel elftal spelers naar grote clubs in de league. Het succesverhaal leek zich tegen de knuffelclub van 2014 te richten.

Nieuwe trainer Ronald Koeman kreeg het echter voor elkaar om met een verzameling nieuwe spelers uit kleine competities, denk aan Graziano Pelle en Dusan Tadic, of die overbodig waren bij grote clubs, denk aan Ryan Bertrand van Chelsea, binnen korte tijd een team dat net zo sterk of misschien zelfs sterker is dan het succeselftal. Na vijf weken staat de club op plek twee, slechts drie punten achter de club die deze transferperiode de grens van één miljard uitgegeven euro's slechtte, Chelsea.


AS Monaco
Verrassingen hoeven niet altijd positief te zijn. AS Monaco is daar een voorbeeld van. De club uit Monte Carlo maakte een stormachtige ontwikkeling door sinds miljardair Dimitry Rybolovlev de club in handen kreeg. Diezelfde Miljardair lijkt momenteel echter drukker met zijn echtscheiding dan met zijn speeltje.

Nadat AS Monaco in 2004 nog de Champions League finale speelde (en verloor) raakte de club in verval en degradeerde het zelfs. Vorig seizoen keerde de roodwitten terug en werden door een flinke kwaliteitsinjectie, denk aan James Rodriguez, Radamel Falcao, Eric Abidal en Joao Moutinho, tweede achter die andere miljardairsclub van Frankrijk: Paris St. Germain.

Tijdens de zomermaanden werd niet alleen bekend dat Rybolovlev drie miljard euro kwijt was door zijn echtscheiding, ook verkocht hij bijna alle sterren die hij een jaar eerder had bekostigd. Zonder daarvoor adequate vervangers te zoeken. Het resultaat is dat AS Monaco na zeven speelronden op de elfde plek staat en al drie nederlagen heeft geleden. Als de begrotingen van negen van de tien clubs die Monaco voorafgaan worden opgeteld blijft het bedrag nog ver achter bij dat van de Monegasken.


Akhisarspor
De gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber weet niets van de Turkse Superlig. Nou ja, bijna niets, iedereen die het voetbal volgt weet dat in Turkije de titel altijd naar Fenerbahce of Galatasaray gaat. Bij hoge uitzondering mengt Besiktas zich in de strijd en in een echt bijzonder jaar, 2009/'10, werd Bursaspor kampioen.

Het is daarom een klein wonder dat de huidige koploper Akhisarspor heet. Een club die ook nog eens minder dan vijftig jaar geschiedenis kent. Hij werd immers pas opgericht in 1970. Bovendien maakte de club pas in 2011 zijn entree op het hoogste niveau van Turkije.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Superlig als één van de laatste competities van Europa van start ging en pas drie speelronden achter de rug heeft. Akhisarspor deelt de koppositie met toppers Fenerbahce en Besiktas en de enige reden waarom die clubs nog niet boven de Turkse dwergclub staan is het aantal gemaakte doelpunten, zes tegenover vier en drie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten