dinsdag 30 september 2014

Een blik op de toekomst : De vijf grootste Nederlandse talenten in het profcircuit

In het recente verleden was Nederland een solide boksland. Echt groot zijn we nooit geweest, maar met Regilio Tuur, Don Diego Poeder en Raymond Joval zijn er in het recente verleden toch successen behaald. De laatste jaren is het echter allemaal maar magertjes. Dit komt onder andere door de successen in het kickboksen, waar Nederland een wereldmacht is, waardoor de meeste vechters hiervoor kiezen. De populariteit van kickboksen is echter op zijn retour en de populariteit van de traditionele bokssport groeit.

De Ben Bril Memorial is al jaren het grootste profboksevenement in Nederland en zal op 13 oktober plaatsvinden in Carre Amsterdam, maar daarnaast worden er in recente jaren steeds meer profboksgala’s in Nederland gehouden. Zo groot als het Belgische profcircuit is het in Nederland nog niet maar met een aantal talenten zou er wel weer eens succes kunnen ontstaan. Ik laat je kennis maken met enkele talenten die Nederland rijk is.

5. Naam : Somay Bilal
Gewichtsklasse : Licht Weltergewicht
Leeftijd : 22 jaar
Profrecord : 3-0 (2 KO’s)



Bilal maakte begin dit jaar zijn profdebuut op een profgala in Brunssum. Hij heeft een goede achtergrond als amateur met ervaring in de Duitse Bundesliga. Met zijn 22 jaar is hij nog jong en hij zal in november zijn vierde partij boksen in het Limburgse Voerendaal.

4. Naam : Stephen Danyo
Gewichtsklasse : Weltergewicht
Leeftijd : 25 jaar
Profrecord : 5-0-1 (5 KO’s)



De ‘Zwarte Panter’ maakte dit jaar indruk door de Duitse veteraan Omar Siala binnen één ronde knock-out te slaan. Helaas kwam hij dit jaar slechts tweemaal in actie. Hij was ook uitgenodigd voor de Ben Bril Memorial maar heeft hiervoor afgezegd. Vorig jaar tijdens de Ben Bril Memorial eindigde zijn gevecht in een teleurstelling. Hij domineerde in het gevecht tegen Brahim Kamal, echter door een hoofdwond bij Kamal door een onopzettelijke kopstoot eindigde het gevecht in de derde ronde en was de uitkomst onbeslist. Dit tot grote frustratie van Danyo.
Stephen Danyo heeft als amateur ook ervaring op het hoogste niveau, de ‘World Series of Boxing’. Hij is explosief en met de juiste begeleiding kan hij in de toekomst hoge ogen gooien.

3. Naam : Rafik Harutjunjan
Gewichtsklasse : Weltergewicht
Leeftijd : 26 jaar
Profrecord : 7-0 (5 KO’s)



Harutjunjan is geboren in Armenië, maar woont al sinds zijn jeugd in Nederland. Hij was jarenlang op rij Nederlands kampioen bij de amateurs. Hij miste de Olympische Spelen in Londen, omdat hij het inschrijfgeld niet kon betalen en werd daarna profbokser. Niet zonder succes, want hij won overtuigend zijn zeven profgevechten. Volgende maand op de Ben Bril Memorial krijgt hij een kans om zijn eerste grote titel te pakken. Hij vecht namelijk om de WBF Weltergewicht titel tegen de ongeslagen Oekraïner Ilya Prymak. De WBF is een van de kleinere boksbonden in de wereld, maar het dit wereldtitel gevecht is een unicum. Nog nooit eerder werd er in Nederland een wereldtitelgevecht gehouden.

2. Naam : Gevorg Khatchikian
Gewichtsklasse : Middengewicht
Leeftijd : 26 jaar
Profrecord : 20-1 (8 KO’s)



Khatchikian is waarschijnlijk de meest ervaren Nederlandse profbokser van dit moment, maar is met zijn 26 jaar nog steeds relatief jong. Hij draait al zes jaar mee in het profcircuit. Hij heeft veel overeenkomsten met Harutjunjan. Hij is even oud en komt ook uit Armenië. Een ook Khatchikian krijgt komende maand een kans op een wereldtitel. Hij neemt het op tegen de Fransman Dieudonne Belinga voor de WBF Middengewicht titel. Khatchikian maakte eerder dit jaar internationale naam door het op te nemen tegen de Engelsman James deGale. Zijn eerste gevecht buiten Nederland werd wel zijn eerste nederlaag. Waar het merendeel had verwacht dat DeGale hem met gemak zou verslaan, gaf Khatchikian de Engelsman toch nog een moeilijke avond, echter in de elfde ronde kon Khatchikian niet verder na een goed geplaatste bodyshot. Khatchikian staat bekend als een ietwat luie bokser, die niet voor de kill gaat, maar zijn tegenstander nog even laat spartelen. Toch ben ik ervan overtuigd dat hij succes zal halen.

1. Naam : Gian-Carlo Liesdek
Gewichtsklasse : Licht Zwaargewicht
Leeftijd : 25 jaar
Profrecord : 5-0 (2 KO’s)



Een van Nederlands grootste talenten is bij het grote publiek nog relatief onbekend.
Hij werd geboren in Suriname, maar kwam op zijn 11e naar Nederland. Ook hij heeft een goede amateurcarriere achter de rug met ervaring in de Bundesliga. Hij begon zijn profcarriere vorig jaar met een overwinning op punten tegen de Belg Antonio Manuel. Begin dit jaar maakte hij echter een grote stap, toen het bekend werd dat Liesdek zou aansluiten bij Team Fury. Het team van Peter Fury, onder meer bestaande uit zwaargewicht Tyson Fury, diens neefje Hughie Fury en Eddie Chambers, die enkele jaren geleden nog tegenover Wladimir Klitschko stond. Een gouden kans voor een Nederlandse profbokser. Dat deze training succes had werd eerder dit jaar duidelijk. In zijn thuisstad Rotterdam werd de Duitser Pierre Dippe binnen twee minuten gedeklasseerd. Over een aantal weken kan hij bewijzen dat hij stappen heeft gezet als hij het opneemt tegen de sterke Belg Nabil Lahouar. Zijn trainer Peter Fury heeft hem al een toekomstig wereldkampioen genoemd. Laten we hopen dat dit ook zal gebeuren!

1 opmerking:

  1. […] Carlo Liesdek vs Nabil Lahouari Één van de grootste Nederlandse talenten Gian-Carlo Liesdek staat tegenover een sterke Belg. Liesdek is duidelijk de meer technisch begaafde en de snellere van […]

    BeantwoordenVerwijderen