donderdag 4 september 2014

Het beste en en het slechtste van Italië-Nederland

De eerste interland sinds de terugkeer van Guus Hiddink is gespeeld. Omdat de wedstrijd binnen de eerste tien minuten door de Italianen in het slot werd gegooid werd het geen duel waar nog jaren over nagepraat zal worden. Onze redacteuren kozen daarom alleen de beste en de slechtste speler van beide kanten. Op gevoel, zonder statistische feiten. De eerste aflevering in hopelijk een lange reeks wedstrijdrecensies.

Beste Nederlander: Nigel de Jong



De enige man in het Oranje die na de dramatische eerste tien minuten nog zin had om tegen een bal te trappen was Nigel de Jong. Misschien komt het omdat de Amsterdammer geen gezichtsverlies wilde lijden in het land waar hij zijn brood verdient. Misschien omdat hij met een gezonde dosis wedstrijdmentaliteit is geboren. Bovendien steekt het hoofd al snel boven het maaiveld uit als dat maaiveld bestaat uit falende en lusteloze ploeggenoten. De middenvelder deed niets fout en dat was al een flinke prestatie op deze avond. Vlak voor zijn wissel waagde De Jong zich zelfs aan een getructe slalom langs drie Italianen in de middencirkel.

Slechtste Nederlander: Dirk Kuijt



Om onduidelijke redenen is Dirk Kuijt altijd favoriet bij de commentatoren. Ook Wietse van der Goot vond het nodig om de Katwijker te bewieroken in de tweede helft. Het vaak gehoorde 'hij werkt zo hard' kwam voorbij. Tenenkrommender was het toen Van der Goot opperde om Janmaat te wisselen voor een aanvaller en Kuijt dan de gehele rechterkant te laten bestrijken. De FOX Sports-verslaggever was toen al vergeten dat Kuijt er genadeloos werd uitgelopen in de eerste helft toen Janmaat een keer mee op durfde te komen. Uit die aanval moest Zaza eigenlijk 3-0 maken toen hij alleen voor de keeper kwam. Kleine troost voor Kuijt, de andere negen waren eigenlijk net zo slecht vandaag. Toch hopen we dat de Katwijker na Italië-Nederland dan eindelijk zijn conclusies zal trekken.

Beste Italiaan: Simone Zaza



Bondscoach Antonio Conte zei het deze week nog maar eens: in de Serie A krijgen de 'eigen' jongens te weinig kansen. Toen de oefenmeester nog de dagelijkse leiding had over de selectie van Juventus haalde de Oude Dame opvallend veel Italianen binnen in vergelijking met de andere topclubs. Eén van hen was Simone Zaza, die weliswaar eigendom was van Sampdoria, maar zijn kunsten vertoonde in de Serie B bij Ascoli. Juve besloot hem vorig jaar meteen te stallen bij promovendus Sassuolo. Conte vertrok afgelopen zomer als een dief in de nacht bij de bianconeri, naar verluidt uit onvrede met het transferbeleid. Zaza werd voor de helft overgedaan aan Sassuolo, waar hij dit seizoen in competitie en beker één op één loopt. In zijn plaats bij de landskampioen speelt nu de voor 20 miljoen euro aangekochte Real Madrid-afdanker Álvaro Morata.

Slechtste Italiaan: Mattia De Sciglio



Hij geldt al een tijdje als de nieuwe Paolo Maldini, en dat is niet alleen omdat 'ie zich net als de legendarische nummer 3 als volbloed rechtspoot het fijnste voelt op links. Mattia De Sciglio draagt een zware last op zijn ranke schouders. Als enige jeugdproduct van Milan is de veelzijdige verdediger de uitgelezen speler om die erfenis in te lossen, maar daarvoor heeft hij zich nog nooit op één positie kunnen focussen. Ook vanavond weer werd hij op een voor hem vreemde plek geposteerd, als een soort hangende linksbuiten in het door Conte zo geliefde 3-5-2. De dynamiek waarmee hij van achteruit doorgaans de flank bestrijkt was tijdens deze wedstrijd nergens te bekennen. Het was één van de redenen waarom het fletse Italië nooit het volgepakte Stadio San Nicola in vervoering wist te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten