maandag 22 september 2014

Lionels Weekvisie: De Schuld van Schaken

Beste Wouter,

Een dag nadat wij alles rondom de klassieker tot op de grond toe hadden afgebrand kregen we gisteren een onverwacht aangenaam schouwspel voorgeschoteld. Ik wil graag van mijn column gebruikmaken om de beste speler aan Feyenoordzijde uit te lichten. De Robben van Rotterdam, de Messi aan de Maas: Ruben Schaken.

Hoewel de bal op de lat van Clasie, de mislukte schuivers van Kazim en Te Vrede en de kopballen van diezelfde Te Vrede en Boëtius als kans vele malen groter waren was er toch één bal die het echte verschil maakte. De kopbal op de lat van Schaken. De rechtsbuiten is immers de meest ervaren Feyenoordspeler, international bovendien, en beschikt over de kwaliteiten om elke bal tegen de touwen te werken. Dat Feyenoord tot op heden zo matig presteert is dan ook compleet en volledig op het conto van de Amsterdammer te schrijven.

Je begrijpt het al, ik chargeer. In werkelijkheid is Ruben Schaken de laatste zin die op de zwarte bladzijde van de Feyenoordgeschiedenis werd geschreven. Het laatste overblijfsel van een fase van afbraak en wederopbouw. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de buitenspeler alles, maar dan ook echt alles uit zijn Feyenoordperiode heeft geperst. Ruben Schaken was in 2010 een slaapmaatje, meer niet. En dat slaapmaatje schopte het tot het Oranjeshirt. Weliswaar alleen in onbeduidende potjes in het voormalig oostblok en Azië maar dat doet niets af aan zijn prestatie.

Het viel mij op hoe vaak gisteren de naam Ruben Schaken viel als de beschuldigende vinger werd opgestoken. Iedereen lijkt te zijn vergeten in welke poel van spelers Feyenoord destijds, in 2010, viste. Om je een idee te geven wie er nog meer binnenkwamen in De Kuip dat jaar: Michael Lumb (wie?), Gill Swerts, Marcel Meeuwis, Adil Auassar (het slaapmaatje dus), Jhon van Beukering, Krisztian Simon, Fedor Smolov, Soren Larsen, Ryo Miyaichi en een zekere Sergej Khizhnitsjenko. Op welke plek had jij Schaken in dit geheel destijds gezet? Laatste? Misschien net één plekje hoger boven Jhonny? Is die speler dan de hoofdschuldige aan de huidige stroeve seizoensstart?

Dat Schaken nu de hoon over zich heen krijgt is begrijpelijk maar te voorkomen. Vorig jaar al was te zien dat de Amsterdammer in zijn eerste drie Feyenoordjaren ver boven zijn gemiddelde presteerde en dat hij dat nu hij wat ouder wordt niet meer kan. Hij komt zijn man niet meer voorbij en kan daardoor ook de voorzet niet geven want Schaken is immers geen Beckham, als de weg niet vrij is houdt het op. Het ziet er allemaal behoorlijk troosteloos uit en nu de seizoenkaarthouders door enkele directieleden voor de gek zijn gehouden dat de titel tot de mogelijkheden behoort gaat de verwachting van het publiek omhoog. Hoger dan de bovengrens van Ruben.

Het komt eigenlijk op één ding neer, Fred Rutten beschermt de verkeerde. Door eigen kweek Elvis Manu en dure nieuwkomer Bilal niet bloot te durven stellen aan De Kuip breekt hij een speler die eigenlijk een heldenstatus verdient af. Feyenoord groeide in de afgelopen jaren en de rechtsbuiten groeide mee. Ruben Schaken maakte van een dubbeltje een kwartje en verdient een beter einde dan de hoon van de natie. Vanaf komende woensdag verwacht ik dan ook niets anders dan een reserverol voor Ruben. Laat hem de rest van het jaar op gezette tijden, als hij geen schade meer kan berokkenen, invallen en hoop dat hij er heel af en toe nog een sprintje weet uit te persen en de bal op het hoofd van Kazim of Te Vrede legt. Laat het publiek voor hem de handen op elkaar krijgen en laat de legende in leven.

Ik hoor vrijdag van je,


Lionel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten