maandag 15 september 2014

Ondertussen in de Serie A (speeldag 2)

Je hebt het uiteraard niet gezien (want wie kijkt er tegenwoordig nog naar de Serie A?), maar er speelde zich in het land van het calcio weer een heleboel moois af dit weekend. Italië-expert Wouter Pennings is nooit de beroerdste en neemt je in vogelvlucht mee langs het spektakel.

 

Milan is weer leuk (maar nog niet goed)

De meest opvallende wedstrijd komt voor rekening van Parma en Milan, die zondagavond de ene na de andere magnifieke treffer lieten noteren: 5-4 voor de bezoekers. Een dubieuze strafschop voor Milan en aan beide kanten een voor discussie vatbare rode kaart zorgden voor nog meer opwinding in het duel, dat bovendien bol stond van de sentimenten. Milan-trainer Filippo Inzaghi maakte zijn Serie A-debuut immers lang geleden voor Parma, terwijl zijn concullega Roberto Donadoni niets minder is dan een clublegende van de rossoneri, met een aandeel in drie Europacups 1 en zes landstitels.

Nigel de Jong bewees weer eens zowel de longen, het hart als de ziel van de ploeg te zijn. Zijn doelpunt (de 4-2) stond symbool voor het nieuwe Milan: bal veroveren, rechtdoor op de doelman af stormen en zonder aarzelen het net laten bollen. Na de aansluitingstreffer van de Parmezanen maakte Jéremy Ménez echter een nog memorabelere goal: de Fransman omspeelde doelman Antonio Mirante om vervolgens om de doelpaal heen langs twee verdedigers te glippen en de bal vlak voor de doellijn achterwaarts tegen de touwen te hakken.

Dat het duel op dat moment nog steeds niet beslist was, lag aan het beroerde optreden van de Milan-defensie. De routiniers Daniele Bonera en Alex vormden een allesbehalve betrouwbaar centrum, terwijl de talentvolle linksback Mattia De Sciglio een afschuwelijk eigen doelpunt maakte met medewerking van de schutterende doelman Diego Lopez, vorig seizoen nog de nummer één van Real Madrid. Desondanks won Milan voor het eerst sinds 2006 ook de tweede wedstrijd van de competitie en staat het op doelsaldo bovenaan.

Marco van Ginkel bleef negentig minuten op de bank, Fernando Torres moest wegens een blessure het duel vanaf de tribune bekijken.

 

Inter wederom met zevenklapper tegen Sassuolo

Net als vorig seizoen haalde Inter met indrukwekkende cijfers uit tegen Sassuolo, de ploeg van de gevierde international Simone Zaza. De 7-0 overwinning zegt niet zoveel, getuige het feit dat de monsterscore in de afgelopen jaargang niet bepaald navolging kreeg. Op hangen en wurgen werd Inter vijfde, ver van de strijd om de Champions League-tickets. Maar tussen de ploegen die vorig jaar in Toscane dezelfde cijfers neerzetten en de namen die zondagmiddag in San Siro dit scenario heropvoerden zitten veel verschillen.

Diego Milito, vorig seizoen nog op schot in deze wedstrijd maar verder het ganse jaar op de sukkel, is teruggekeerd naar zijn vaderland en zijn beoogde vervanger Rodrigo Palacio, verleden jaar goed voor de openingstreffer, moest nu genoegen nemen met een bijrol. De hoofdrollen waren namelijk voor twee andere Argentijnen - Mauro Icardi maakte een hattrick en Daniel Osvaldo scoorde eenmaal en was twee keer de aangever - maar vooral ook voor de twintigjarige Kroaat Mateo Kovacic, die dit seizoen een voortrekker moet zijn voor de nerazzurri. De lichtvoetige spelmaker verdeelde het spel als een gevestigde naam en bekroonde zijn optreden met een treffer en een assist.

 

Onrustig Napoli struikelt in eigen huis

Mis ging het eigenlijk al toen Gonzalo Higuaín vanaf elf meter mocht aanleggen en faalde. De spits van de partenopei wist ook op deze manier de uitblinkende doelman Francesco Bardi niet te verschalken en dan weet je hoe laat het is. Twintig schoten vuurden de bewoners van het San Paolo af in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, waarvan negen tussen de palen. Chievo stelde daar slechts twee doelrijpe pogingen tegenover, maar Maxi Lopez deed vlak na rust wel waar hij voor is gehaald.

Het doelpunt van de Argentijn, die vogelvrij mocht aannemen tussen drie verdedigers in, legde bovendien weer eens de zwakte van de Napoletaanse achterhoede bloot. Het zal nog meer kopzorgen teweegbrengen bij coach Rafa Benítez, die graag kampioen wil worden, maar over een nog te instabiele ploeg beschikt. Bovendien heeft men aan aan de voet van de Vesuvius meer dan ooit te maken met een morrende achterban.

Jonathan de Guzman viel twintig minuten voor tijd in.

 

Braafheid beleeft wederopstanding in Rome

Edson Braafheid heeft weer een mooie nieuwe club aan zijn opvallende rijtje kunnen toevoegen. Maar net zo gemakkelijk kun je zeggen: Lazio heeft weer een uitstekende linksback. Want indruk maakte hij, de 31-jarige Surinamer, die na een jaar zonder wedstrijden tegen Cesena negentig minuten lang heerst op de linkerflank. Een citaat uit het verslag van de gezaghebbende website SportMediaset:

'Een trein op links. Heeft sterke benen en een prima techniek. Had een goede klik met Keita in de diepte.'

De voorzet waarmee Braafheid de 1-0 van Antonio Candreva voorbereidde was van pure klasse. Uiteindelijk zou het 3-0 worden voor de Romeinen, die ook Stefan de Vrij zich goed zagen herstellen van zijn ongelukkige optreden in de eerste wedstrijd tegen Milan.

 

Juve & Roma maken geen fout

De twee dominatoren van de afgelopen editie van de Serie A kennen voorlopig een foutloze competitiestart. Niet alleen werden er weer twee keurige overwinningen neergezet; Juventus en Roma zijn tevens de enige ploegen die naast de volle puntenbuit ook nog altijd een clean sheet hebben. Zaterdagavond won De Oude Dame in eigen huis met 2-0 van Udinese, terwijl de giallorossi, nog zonder Kevin Strootman en met Urby Emanuelson en Francesco Totti negentig minuten op de bank, met 1-0 te sterk waren voor Empoli. Tot dusver business as usual.

3 opmerkingen:

  1. Mooi stukje Wouter! Tijdens Milan leek het wel alsof ik naar de JL keek, wat een fouten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een goed stukje, Wouter! Handig ook omdat ik vaak alleen de tijd neem om een samenvatting van Totti en co te zoeken. Nu ben ik weer up to date. Zijn er nog aparte laagvliegers waar op gelet moet worden, à la cambuur? Ohja, neem aan dat je jonathan de guzman ipv javier bedoelt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn allerlei interessante elftallen om te volgen. Voor het spektakel raad ik Cagliari aan, met Zeman als trainer. Tot nu toe slechts krappe nederlagen, maar zijn ploegen zijn normaliter garant voor veel goals voor en tegen. Blijf het in de gaten houden, zou ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen