maandag 22 september 2014

Ondertussen in de Serie A (speelronde 3)

Van de enerverende topper tussen Milan en Juventus heb je vast wel wat meegekregen, maar wat er verder allemaal is gebeurd op het laarsvormige schiereiland? Geen flauw idee? Geen nood: Italië-kenner Wouter Pennings loodst je als vanouds weer door het Serie A-weekend heen.

 

Milan nog te licht voor het niveau van Juve

Uiteindelijk was Juventus gewoon - net als vorig seizoen - de baas in San Siro (0-1). De vernieuwde ploeg van Filippo Inzaghi kwam haast vanaf de aftrap in de verdrukking en wist zich geen moment onder het Turijnse pressievoetbal uit te spelen. En dat terwijl de bezoekers het zonder Andrea Pirlo en Arturo Vidal deden, al kam laatstgenoemde nog wel als invaller in actie.

Doelman Gianluigi Buffon hoefde slechts één keer handelend op te treden toen Keisuke Honda met een kopbal gevaarlijk werd, halverwege de eerste helft. Juventus zelf stichtte bijna doorlopend gevaar, al stuitte het continu op een zee van roodzwarte shirts voor het doel van Christian Abbiati. Maar het onvermijdelijke gebeurde ruim een kwartier voor tijd, toen klasbak Carlos Tévez een gaatje vond en geen genade kende. De rossoneri brachten de debuterende Fernando Torres vervolgens nog binnen de lijnen, al kreeg deze geen enkele bespeelbare bal. Marco van Ginkel bleef negentig minuten op de bank, Nigel de Jong was kort voor de verdediging een veldheer als altijd.

 

Woede in Napels om nieuwe zeperd van roulerend Napoli

De ochtendkranten zijn vandaag niet mals voor Rafa Benítez en consorten. Uit bij Udinese (1-0) dacht de Spaanse oefenmeester zich er met een veredelde b-keus vanaf te kunnen maken door vier belangrijke krachten rust te geven. Het betekende voor onder meer Dries Mertens slechts een invalbeurt, nadat de schade al was aangericht. Het verdedigingsduo Koulibaly-Britos liet hun collega van de overkant, Danilo, na een dubbele fout helemaal vrij om te scoren uit een vrije trap van aanvoerder Antonio Di Natale.

Bij de Zuid-Italianen bleef de aanvoerder de hele wedstrijd op de bank. In plaats van Marek Hamsik moest Jonathan de Guzman de meubelen redden, maar ook hij slaagde er niet in om iets toe te voegen aan de ideeënarmoede in de rug van de eenzame spits Gonzalo Higuaín, die meermaals zijn woede uitte. Napels kookte vorige week al van woede na de nederlaag tegen Chievo en Benítez riskeert nu serieus zijn baan. Uit drie wedstrijden haalde de zelfbenoemde kampioenskandidaat nog maar drie punten.

 

De terugkeer van de minimale uitslag

Niet alleen de twee bovengenoemde wedstrijden eindigden met de kleinst mogelijke score. Ook bij Genoa-Lazio, Atalanta-Fiorentina en Torino Verona stond er na afloop een 1-0 of 0-1 op het scorebord. En alle drie de duels werden beslist door een doelpunt van een invaller. In havenstad Genua was Mauricio Pinilla de grote held; de Chileen viel in voor de wederom droog staande Alessandro Matri en maakte drie minuten voor tijd de winnende treffer. Stefan de Vrij mag zich dat in grote mate aantrekken: door een onhandige tweede gele kaart voor de Nederlander speelden de Romeinen op dat moment al met tien man.

De gouden wissel bij Fiorentina kwam op naam van de Sloveen Jasmin Kurtic, die het vertrouwen van trainer Vincenzo Montella niet beschaamde en twee minuten na zijn entree zich tot matchwinner liet kronen. Verona-middenvelder Artur Ionita had zich door dit sprookje laten inspireren, leek het. Op de late zondagavond zorgde de Moldaviër eveneens twee minuten na te zijn ingevallen voor de enige treffer van de wedstrijd, die bovendien het allereerste Moldavische doelpunt ooit in de Serie A betekende.

Naast de vijf 1-0's waren dit de overige uitslagen: Sassuolo-Sampdoria 0-0, Palermo-Inter 1-1, Chievo-Parma 2-3 en Cesena-Empoli 2-2. De enige uit de band springende ploeg was dus Roma, dat met 2-0 te sterk was voor hekkensluiter Cagliari, waar voorlopig nog altijd geen sprake is van een Zdenek Zeman-effect. De Tsjechische trainer moet uiteindelijk ook op Sardinië gaan zorgen voor spektakel met zijn 4-3-3 systeem, dat tot dusver altijd garant stond voor veel doelpunten, zowel voor als tegen. In deze speelronde was dat op voorhand al een kansloze missie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten