dinsdag 30 september 2014

Ondertussen in de Serie A (speelronde 5)

Wij van Sportpreview hebben alle begrip voor het feit dat je niet alle ontwikkelingen in het Italiaanse voetbal ieder weekend even goed kunt volgen. Er gebeuren teveel interessante dingen op teveel velden tegelijk. Vandaar dat Serie A-expert Wouter Pennings speciaal voor jou de hele speelronde weer samenvat in een prettig leesbaar overzicht.

 

Zemans tot leven gewekte Cagliari zet Inter voor schut in San Siro

Het wilde tot nu toe maar niet lukken. De laatste jaren kwam het altijd tumultueuze Cagliari vaker in het nieuws in verband met de uitspattingen van oud-voorzitter Massimo Cellino dan vanwege in het oog springende prestaties op het voetbalveld en daar moest de komst van de eigenzinnige trainer Zdenek Zeman verandering in brengen. De Tsjech, die eind jaren zestig ten tijde van de Sovjet-inval zijn heil zocht in Italië, gaat nooit ongemerkt ergens voorbij. Bij alle clubs waar de aanvallend ingestelde oefenmeester werkzaam was - met uitzondering van het Turkse Fenerbahçe en het Servische Rode Ster Belgrado altijd in Italië - stond slechts één ding voorop: het publiek vermaken.

Op Sardinië was de relatie met de supporters de voorbije seizoenen juist stroef. Cellino, de licht ontvlambare ondernemer die inmiddels eigenaar werd van Leeds United, had het nodige te stellen met de gemeente in verband met een nieuw stadion dat hij had laten bouwen, maar waar qua veiligheid het nodige op aan te merken was. Zodoende moest de club vaak uitwijken naar Triëst, op het vaste land, of kreeg men hooguit toestemming voor vijfduizend toeschouwers. Onder de nieuwe eigenaar, de Milanese zakenman Tommaso Giulini, heeft de club dringend behoefte aan nieuw elan. In plaats van knokken tegen degradatie wil Cagliari weer dat brutale clubje zijn dat alle topploegen doet sidderen en de ene na de andere international klaarstoomt, zoals in het recente verleden met onder meer David Suazo, Alessandro Matri, Davide Astori, Radja Nainggolan en trainer Massimiliano Allegri.

En afgelopen zondag liet het zemaniaanse Cagliari voor het eerst zien waartoe het in staat is. De Praagse tacticus is weliswaar berucht om z'n goudeerlijke meningen - hij was de eerste die in de jaren negentig openlijk het Juventus van Marcello Lippi en Luciano Moggi beschuldigde van georganiseerd dopinggebruik, hetgeen later ook werd bewezen -, bekender is Zeman nog door zijn ongeremde aanvalslust. Zijn stijl wordt in het kort gekenmerkt door twee dingen: heel veel doelpunten voor en heel veel doelpunten tegen. Tot nu toe vielen ze er vooral aan de verkeerde kant in, maar in het San Siro werd dat even rechtgezet.

Na tien minuten maakte de lokale midvoor Marco Sau al de openingstreffer, die acht minuten later nog geneutraliseerd werd door Pablo Osvaldo. Na een klein halfuurtje was de wedstrijd echter al ten einde. Toen begon er namelijk een welhaast komisch schouwspel tussen een kat en een muis. Het grote Inter werd nog voor rust volledig weggeblazen door de Sardijnen, die via driemaal Albin Ekdal uitliepen naar 4-1, waar na de thee niets meer aan veranderde. Bijzondere treffers voor de 25-jarige Zweed, die tot nu toe nooit meer dan één doelpunt per seizoen maakte. Maar in het kenmerkende 4-3-3 van Zeman veranderden er in de afgelopen dertig jaar wel meer spelers ineens in niet te stoppen doelpuntenmachines.

 

De twee-paarden-race blijft voortduren

Al na een handvol duels lijken er definitief maar twee serieuze gegadigden voor het landskampioenschap te zijn: Juventus en Roma. Allebei hadden ze zaterdag al hun wedstrijd, omdat er deze week weer een serieuze opdracht wacht: presteren in de Champions League. Roma zette thuis koeltjes Hellas Verona (met Luca Toni op de bank) aan de kant, terwijl Juventus in Bergamo op bezoek bij Atalanta minder moeite had dan verwacht. De twee absolute raspaarden van de Serie A staan zodoende allebei nog op nul verliespunten en geven elkaar ook qua doelsaldo nauwelijks iets toe.

De verrassende nummer drie is Udinese en dat is des te opvallender gezien de tegenstanders die de Friulianen al troffen. Van het krakkemikkige Napoli (thuis) en het weifelende Lazio (uit) werd gewonnen, terwijl de enige nederlaag dit seizoen werd geleden tegen Juve. Verder zegevierden Antonio Di Natale & co ook in de twee andere thuisduels, tegen Empoli en dit weekeinde tegen Parma (4-2).

Daarachter komt het eveneens opvallende Sampdoria. De blucerchiati (de blauwgeringden) wonnen 'uit' de stadsderby van rivaal Genoa, met wie het statige Stadio Luigi Ferraris wordt gedeeld. Onder leiding van trainer Sinisa Mihajlovic en zonder uitgesproken vedettes bereikte de club die positie na liefst drie uitwedstrijden en pas twee thuisduels. Wel moet worden gezegd dat Samp nog geen hoogvliegers trof.

Ondertussen staan Milan en Inter gedeeld vijfde met acht punten, maar hebben de roodzwarten Juventus al op bezoek gehad en verder drie uitwedstrijden gespeeld, terwijl de stadgenoot drie keer thuis mocht aantreden en hoogstens middenmoters aantrof. Milan lijkt dus prima papieren te hebben voor de cruciale derde plaats in de competitie waarin een gelijkspel op vreemde bodem als een magnifiek resultaat geldt.

 

Als de bal er aan de ene kant niet in wil, dan...

Eén van de schaduwfavorieten op voorhand is Lazio, dat zich behalve met de Nederlanders Stefan de Vrij en Edson Braafheid versterkte met een heel contingent aan kwalitatieve impulsen. De Romeinen leken stroef te starten, maar wonnen maandagavond op bezoek bij het gepromoveerde, maar bepaald niet makkelijke Palermo. Het werd liefst 4-0, in een wedstrijd die een hele helft lang een totaal andere kant uit leek te gaan.

Bizarre kansen werden er gemist door de rosanero, die zich na de winst in de Serie B weer wensen te profileren als de reuzendoder die het lange tijd was. De jonge spits Andrea Belotti, vorig seizoen goed voor tien treffers op het tweede niveau, lijkt daarvoor nu nog wel wat killersinstinct te missen. Toch viel de aanvaller van Jong Italië met z'n neus in de boter. Filip Djordjevic, bij Lazio de vervanger van de gespaarde Miroslav Klose, gaf zijn jonge collega op dat gebied een masterclass van jewelste. De van Nantes overgekomen goalgetter stond in de hoofdstad nog droog, maar na zijn knappe treffer vlak voor rust lijkt hij te zijn bevrijd. Ook de 2-0 en de 3-0 kwamen op naam van de Serviër, die tussendoor ook nog een hakbal-pirouette zag stranden op de handschoenen van doelman Stefano Sorrentino. In de slotfase nam Marco Parolo, een andere aanwinst, de laatste treffer voor zijn rekening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten