Dat jonge renners een kans krijgen in Spanje was vorig jaar goed te zien. Denk bijvoorbeeld aan de jonge Fransman Warren Barguil van Giant-Shimano (toen nog Argos-Shimano) die ineens twee etappes op zijn naam wist te schrijven in 2013. Wij zochten de nieuwe pareltjes voor het algemeen klassement, in de bergen, in de sprint, de beste jongere en een opvallende etappewinnaar tussen de 198 namen.
Algemeen klassement: Lawson Craddock (Giant-Shimano)
Vooropgesteld, een deelnemersveld met Alberto Contador, Chris Froome, Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Jürgen Van Den Broeck, Fabio Aru, Cadel Evans, Chris Horner, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Ryder Hesjedal, Andrew Talansky en Laurens ten Dam garandeert één ding: nieuwkomers hoeven zich geen illusies te maken over een podiumklassering. Anderzijds herbergt de top tien van een grote ronde altijd een verrassing. In dit geval wordt die verrassing Lawson Craddock.
De Amerikaan van Giant-Shimano won dit jaar het jongerenklassement van de Tour of California en werd in die ronde ook nog derde in het eindklassement. Vorig jaar werd hij zevende in de USA Pro Challenge en achtste in de Tour of California, twee uitermate lastige etappekoersen in zijn thuisland. Craddock had het sinds zijn podiumplaats in Californië lastig in zijn eerste jaar World Tour, de Vuelta kan daar verandering in brengen.
Puntenklassement: Cadel Evans (BMC)
Het puntenklassement in de Vuelta a Espana en de Giro d'Italia is enigszins afwijkend van dat van de Tour de France. Waarin 's werelds grootste koers vooral de sprinters in het voordeel worden gebracht voor 'het groen' is dat in Spanje en Italië anders. Klimmers en klassementsrenners die vaak kort eindigen maken net zoveel kans op de overwinning in het puntenklassement als de echte spurters. Daardoor staan klassementsmannen als Alejandro Valverde en Bauke Mollema zij aan zij met spurters André Greipel en Mark Cavendish en staat ook een klassiekerrenner als Greg Van Avermaet tussen de voormalig winnaars.
Onze tip voor het puntenklassement is daarom Cadel Evans. In het laatste kunstje van de oude meester doet hij nog één keer datgene waar hij zijn carrière op heeft gebouwd, aanklampen en altijd kort eindigen. De Australiër won regelmatig puntenklassementen in kleinere koersen als het Criterium du Dauphine en het Criterium International en in 2010 won hij de puntentrui van de Giro d'Italia.
Bergklassement: Julián David Arredondo (Trek)
Niet allen Nairo Quintana kan een dubbelslag slaan. Ook zijn landgenoot Arredondo is op jacht naar een kopie van zijn prestatie in de Giro d'Italia. Arredondo verstaat de kunst van het punten verzamelen in een grote ronde. Dat betekent tegenwoordig: zo vaak mogelijk mee met lange ontsnappingen en op elk heuveltje je wiel als eerste over de streep drukken.
In de Giro d'Italia droegen twee ontsnappingen zelfs tot de finish (waarvan hij er één won), zodat hij alle punten van de dag kon oprapen. Ook in de openingskoers van het seizoen, de Tour de San Luis in Argentinië, trok hij twee bergetappes naar zich toe. Omdat de grote strijd in de Vuelta dit jaar om de rode trui gaat kan Arredondo wel eens over tussendoor glippen en zijn tweede bergprijs van dit seizoen mee naar Colombia nemen.
Jongerenklassement: Wilco Kelderman (Belkin)
De hedendaagse toprenner komt veel jonger bovendrijven dan in het verleden. In de Giro d'Itala stonden twee renners op het podium (winnaar Nairo Quintana en nummer drie Fabio Aru) die allebei nog om het jongerenklassement streden en ook in de Tour de France stonden Thibaut Pinot en Romain Bardet bij de eindafrekening in de top vijf. Drie van die renners (Quintana, Aru en Pinot) starten ook in Jerez de la Frontera. Het wordt daarom voor de overige jongeren ongelofelijk lastig om een tastbare prijs over te houden aan een goede prestatie.
Mocht er toch een andere jongere dan 'de grote drie' met het klassement voor de beste renner onder 25 jaar aan de haal gaan, dan is het Wilco Kelderman. Kelderman bewees tussen Quintana, Aru en Rafal Majka in de ronde van Italië prima stand te kunnen houden, in de Vuelta kan hij dat opnieuw.
Etappewinnaar: Aleksey Lutsenko (Astana)
Aleksey Lutsenko bewaart goede herinneringen aan Valkenburg. Daar werd hij, bovenop de Cauberg, in 2012 wereldkampioen onder de 23 jaar. Dat was een week voor zijn twintigste verjaardag, hetgeen betekent dat Lutsenko destijds één van de jongste deelnemers was.
De verwachtingen waren daarna hoog, mede omdat zijn voorgangers Michael Matthews en Arnaud Demare direct doorstootten naar de top van de profwereld. Lutsenko deed daar iets langer over. Beter gezegd, zijn eerste grotere zege kwam vorige week toen hij de tijdrit van de Ronde van Denemarken op zijn naam schreef. Eerder dit jaar had de jonge Kazach al enkele top tien plekken in etappes in Denemarken en Oostenrijk bij elkaar gefietst. De Vuelta komt waarschijnlijk precies op het juiste moment voor hem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten