Vincenzo Nibali, Astana
Vincenzo Nibali heeft zich verstopt in de eerste helft van het jaar. Hoewel zijn uitslagen prima zijn, Italiaans kampioen op de weg, meerdere top 10 klasseringen in kleinere rittenkoersen, heeft nergens zijn tanden laten zien. Toch jammer voor iemand met de bijnaam De Haai. Dat maakt op zich niet uit, ware het niet dat hij al zijn kaarten op deze Tour de France zet. Alles minder dan eindwinst is een tegenvaller voor de Italiaan. Het is te vergelijken met zijn missie in Firenze afgelopen oktober. Hij moest en zou voor eigen publiek wereldkampioen worden maar rekende buiten het feit dat er drie tot vijf renners wel eens in betere vorm konden steken. Ook in de Tour komt Nibali renners tegen die er beter voor staan dan hij, denk aan Contador en Froome. Waarmee zijn Tourmissie op voorhand al gedoemd is.
Andrew Talansky, Garmin-Sharp
Voetbaltrainer Co Adriaanse vond tien jaar geleden het woord scoreboordjournalistiek uit. Die term is van toepassing op Andre Talansky anno 2014. De Amerikaan schreef Criterium du Dauphiné op zijn naam en is prompt een outsider voor de eindzege in de Tour de France. Dat is waar het scoreboordjournalistieke deel om de hoek komt kijken: "Als Talansky vorig jaar 28e werd in de Dauphiné en daarna tiende in de Tour, dan kan hij de Tour nu toch winnen?". Gelukkig werkt sport niet op die manier. Alberto Contador, Jürgen Van Denk Broeck, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Leopold König en Tejay Van Garderen komen ook met klassementsaspiraties naar de Tour en gaan niet een week voor de grote slag het achterste van de tong laten zien.
Fabian Cancellara, Trek
Dubai, Qatar, Tirreno-Adriatico, Bayern Rundfart, Ronde van Zwitserland, waar Cancellara ook kwam, nergens kon hij de tijdrit naar zich toe trekken. Zijn vorm in de race tegen de klok is niet meer wat het ooit was. Van zijn zeven etappezeges in het verleden waren er zes in een tijdrit. Daarvan waren er weer vijf in de proloog, die dit jaar ook al niet op het programma staat. Cancellara heeft nog enige houvast aan de zogenaamde kasseienetappe. Zijn uitslagen in de klassiekers van 2014 waren wel prima, winst in de Ronde van Vlaanderen, tweede in Milaan-San Remo en derde in Parijs-Roubaix. Het betekent echter wel dat Cancellara als hij in die vijfde etappe (van Ieper naar Wallers-Arenberg) niet presteert hij eigenlijk net zo goed in de remmen kan knijpen.
Tejay Van Garderen, BMC
Net als zijn eerder genoemde landgenoot Andrew Talansky heeft Van Garderen altijd goede benen in de kleinere etappekoersen. Zo won hij er vorig seizoen twee in zijn thuisland en stond hij in 2014 al twee keer op het podium, in Oman en de Ronde van Baskenland. Tel daarbij op dat hij in 2012 als vijfde in de Tour eindigde en de mythe dat hij ooit de wedstrijd kan winnen is geboren. Dat hij vroeg in het seizoen de wereldtop (opnieuw: Contador, Froome, Rodriguez, Quintana, Talansky) in de sprint bergop naar Valter 2000-Setcases in de Ronde van Catalonië heeft de Legende van Tejay alleen maar gevoed. Maar nu komt het, Tejay wist pas één keer in zijn leven in een drieweekse wedstrijd bij de eerste dertig te eindigen. De grote wedstrijden bleken altijd een brug te ver. Volgende maand wordt hij 26, de jaren waarin hij op zijn top moet zijn breken aan. Als hij het nu niet doet, doet hij het nooit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten