SS Lazio en de Nederlandse pers: het is geen gelukkige combinatie. Het gaat al verkeerd bij het steevast foutief opschrijven van de naam. Er bestaat op het hoogste niveau één Lazio (Società Sportiva Lazio) en één Roma (Associazione Sportiva Roma). Daarnaast wemelt het rondom de biancocelesti van de vooroordelen en misverstanden. Zo zou de aanhang slechts bestaan uit neo-fascisten en de club meer provinciaals zijn dan de gehate stadgenoot.
door Wouter Pennings & Lionel Stute
Van die rivaliteit is trouwens geen woord gelogen: Er Derby, oftewel de burenruzie in het gedeelde Stadio Olimpico, is één van de meest opgefokte sportevenementen ter wereld. Niet zelden ontaarden deze ontmoetingen in één grote puinhoop rondom het stadion. Vergeleken met andere Italiaanse voetbalsteden, zoals Milaan, Turijn, Genua en Verona, is de haat tussen de hoofdstedelingen harder en intenser. Gemengd op de lange zijde zitten is in Rome bijvoorbeeld compleet ondenkbaar waar dat elders in Italië wel gebeurt.
Lazio is de oudste club van La Città Eterna, oftewel De Eeeuwige Stad. Roma is een samenvloeisel van diverse clubs, die in opdracht van toenmalig premier Benito Mussolini één grote Romeinse formatie moesten vormen. In de harde kernen van beide clubs zijn de fascistische sympathieën duidelijk zichtbaar. Toch is het niet één en al haat en nijd. Eén van de meest populaire spelers bij de Lazio-aanhang in het afgelopen decennium was Fabio Liverani. Niet alleen donker vanwege zijn Somalische moeder, maar bovenal zelfverklaard romanista. De witblauwen sloten de middenvelder echter in hun armen vanwege zijn onvoorwaardelijke vechtlust in hun shirt. Tegenwoordig zien we hetzelfde gebeuren met international Antonio Candreva. De kersverse WK-ganger komt ook openlijk voor zijn geelrode hart uit, maar is er niet minder geliefd om bij de supporters van zijn werkgever.
Lees het hele artikel in MyJour: hier
Als je nu een account aanmaakt krijg je ook nog eens 25 My's (het betaalmiddel van MyJour) gratis. Dan lees je dus dit verhaal, en zeker nog tien andere, van Sportpreview helemaal gratis.
[…] 4. De transfer van Stefan de Vrij Dat Sportpreview met Wouter een Italië-kenner in huis had kwam goed 2uit toen de transfer van Feyenoordverdediger De Vrij rondkwam. Een analyse volgde. Lees hem hier. […]
BeantwoordenVerwijderen