Ooit besloot een heldere geest dat drie grote rondes tussen mei en juli organiseren wat veel van het goede was. De oplossing was helder, de eerste zou de laatste zijn. Sinds 1995 wordt daarom de Ronde van Spanje in de laatste twee weken van augustus en de eerste week van september gereden. En die beslissing heeft ongemerkt van de Vuelta a Espana een ijzersterke ronde gemaakt, precies zoals de bedoeling was.
De Vuelta heeft al twintig jaar het meest gevarieerde deelnemersveld van alle grote wedstrijden. De typische ronderenner, denk aan Nairo Quintana, krijgt tegenwoordig twee kansen om zich volledig uit te leven in zijn specialiteit en vele van hen grijpen die maar al te graag aan. Alberto Contador bijvoorbeeld won beide rondes in 2008. Vorig jaar herhaalde de huidige klassementsleider van de Tour, Vincenzo Nibali, dat kunstje bijna. Hij won de Giro d'Italia en miste de Girozege op 37 seconden.
Eerherstel
Door de verhuizing naar augustus biedt de Vuelta een podium voor renners die hun Tourdroom totaal zagen mislukken. In 2013 eindigde Alejandro Valverde achter Chris Horner en Nibali op de derde plaats. Dat Valverde in de Ronde startte had veel te maken met zijn ´misser´ in de inmiddels beroemde waaieretappe in de Tour de France. Ook opvallend, Thibaut Pinot, de hoop van Frankrijk, zakte genadeloos door het ijs in de Tour van 2013 maar hervond zijn zelfvertrouwen in de Vuelta.
Doordat de grote mannen van het mondiale wielrennen nog voor de Ronde van Frankrijk goed en wel was aangevangen alweer op weg naar huis waren is de Vuelta a Espana ook dit jaar ineens een zeer interessante optie geworden. Christopher Froome, die zijn Vuelta-missie al tweemaal zag mislukken en Alberto Contador won de etappewedstrijd van zijn vaderland al twee keer. Voor beiden is de Ronde van Spanje het nieuwe mikpunt geworden.
Parcours Vuelta a Espana
Dat Nairo Quintana voor een dubbelslag, na zijn overwinning in de Giro d´Italia, gaat stond al vast. Ook een, hopelijk, herboren Robert Gesink zal aan de start verschijnen. Op voorhand een aardig duel om naar uit te kijken. Dat daar nu de namen van Froome en Contador aan toegevoegd kunnen worden maakt de Vuelta nu al de grootste wielerwedstrijd van 2014. Ook de namen van Domenico Pozzovivo en Rigoberto Uran zingen al rond, stuk voor stuk podiumklanten in grote rondes.
Niet alleen het deelnemersveld maakt de Vuelta nu al aantrekkelijker dan de Tour de France. Ook het parcours is er één die gemaakt is voor een echt man tegen man gevecht. De ronde begint en eindigt met een korte tijdrit Zoals de laatste jaren gebruikelijk opent de wedstrijd met een ploegentijdrit over 12.6 kilometer. Op dag drie volgt vervolgens al de eerste, van elf, finishes bergop. Om het geheel in stijl af te sluiten eindigt de Vuelta met een individuele tijdrit over tien kilometer in Santiago de Compostela. Die wetenschap maakt Froome versus Contador in gedachten al Fignon versus Lemond.
[…] maanden kunnen de liefhebbers, inclusief de Sportpreviewredactie, aan niets anders denken: Contador versus Froome versus Nibali […]
BeantwoordenVerwijderen