Eerst ging Mark Cavendish tegen het asfalt. Vervolgens verdween Christopher Froome uit koers. Toen viel Alberto Contador uit. En nu stapt ook Fabian Cancellara niet meer op. Dat betekent dat zowel het duel der sprinters, als het duel der klassementsrenners, als het duel der tijdrijders niet in deze Tour de France zal worden uitgevochten. Toch zijn er nog voldoende redenen om La Grande Boucle te blijven volgen. We geven er vier.
Nieuwe bergtoppen
Na de rustdag breekt er letterlijk een nieuwe periode in de geschiedenis van de Tour de France aan. Nu het peloton de Vogezen heeft verwerkt gaan we op voor de Alpen. Etappe twaalf brengt de overgebleven renners naar de top van Chamrousse, een berg die één keer eerder werd bedwongen maar toch niet in de geschiedenisboeken staat. Chamrousse was namelijk eindpunt van de klimtijdrit van 2001, gewonnen door Lance Armstrong. En laten nu net alle resultaten van de Amerikaan geschrapt zijn. Een dag later, in etappe 14, finisht de etappe bovenop Risoul. Ook hier zal voor het eerst een winnaar gekroond worden, maar dan omdat er nog nooit eerder gefinisht is.
Tom Dumoulin
Het is het jaar van de Nederlandse overwinningen en daarbij is slechts één etappezege in de Tour de France natuurlijk veel te mager. Gelukkig hoeft het daar niet bij te blijven. Allereerst is er Tom Dumoulin, die op meerdere fronten kansen heeft. Zo is hij inmiddels achterop geraakt in het klassement, hij staat zevenentwintigste op iets meer dan een kwartier, hetgeen hem ruimte moet bieden om aan te vallen in de overgangsetappes en bergritten. Ook kan hij nog voor de winst gaan in de tijdrit. Daarin moet hij het opnemen tegen wereldkampioen Tony Martin. Martin heeft echter al twee keer de hele dag voorop gereden. Neem daarbij de tijdrituitslagen van de ronde van Zwitserland in gedachten, Dumoulin werd twee keer tweede op 0.09 en 0.22 van Martin, en een tijdritzege voor de jonge Limburger klinkt ineens een stuk waarschijnlijker.
Tom-Jelte Slagter
Tom-Jelte Slagter was de Nederlander die het bal opende dit wielerjaar met twee grote etappezeges in Parijs-Nice. Vervolgens pakte hij een tweede plaats in de Grote Prijs Miguel Indurain, een vijfde plaats in de Waalse Pijl en een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn ploeg kende in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France tot op heden vooral tegenslag. Het is goed mogelijk dat Jonathan Vaughters Slagter in enkele etappes voor zijn kans laat rijden.
De jonge Franse outsiders
Achter Vincenzo Nibali staan twee jonge Fransen die veel indruk maken. Thibaut Pinot en Romain Bardet. Gezien het huidige vormpeil zijn de twee toptalenten misschien wel de gevaarlijkste outsiders op dit moment. In de etappe van maandag bleef Pinot de favorieten bijna tien seconden voor en hield Bardet zich met gemak staande in het groepje met Valverde, Van Garderen en Porte. De heren worden bovendien niet geremd door enige aspiraties op de eindzege en dat komt de onbevangenheid ten goede. Als Nibali een slechte dag tegenkomt kunnen de Fransen hem het knap lastig maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten