zaterdag 13 september 2014

Vuelta a Espana: Het weekend van Chris en Alberto

De Vuelta a Espana staat voor zijn slotweekeinde. Een ronde die al drie weken aan spektakel bood geeft nog een toegift in de vorm van een buitenaardse berg op zaterdag en een individuele tijdrit op zondag. Vijf renners kunnen straks in Santiago de Compostela op de hoogste trede van het podium staan. Wie heeft de beste papieren?

Puerto de Ancares


Dat deze Vuelta a Espana de boeken in zou gaan als de ultieme krachtmeting tussen de tenoren van de hedendaagse wielersport kon de organisatie bij het uittekenen van het parcours nog niet weten. Het is echter de laatste jaren gebruikelijk in Spanje om de zwaarste beklimming voor het laatst te bewaren. Zo was de Angliru vorig jaar het sluitstuk. Christopher Horner zorgde er voor een daverende verrassing door zijn rode leiderstrui niet alleen te behouden maar zijn voorsprong op favoriet Vincenzo Nibali zelfs uit te bouwen.

Diezelfde Nibali, de enige tenor die ontbreekt in het startveld dit jaar, verzekerde zich van de eindwinst in de Vuelta door op de Bola del Mundo aan te klampen bij zijn laatste overgebleven concurrent Ezequiel Mosquera. In 2012 was het op diezelfde Bola del Mundo waar Denis Mentsjov won. Achter de Rus barstte een fascinerend gevecht rond vergelijkbaar met datgene wat we vandaag kunnen zien. Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez vielen gezamenlijk aan om klassementsleider Alberto Contador aan het wankelen te brengen. Dat luktte, maar Contador hield genoeg seconden over om voor de tweede keer in twee deelnames zijn thuisronde te winnen.

De Puerto de Ancares staat symbool voor de ontwikkeling van de sport. De directie van La Vuelta geeft nog slechts bij hoge uitzondering een beklimming het label buitencategorie. Categoria Especiale dit jaar is behalve de Puerto de Ancares alleen de Lagos de Covadonga waar de finish afgelopen maandag lag.

De klim stond in 2011 en 2012 ook in het routeboek van de Ronde van Spanje. De klimgeiten van Katusha trokken twee keer de dagzege naar zich toe, Dani Moreno in 2011 en Joaquim Rodriguez een jaar later.




Kanshebbers op de eindzege


Na negentien ritten zijn van de 198 startende namen nog vijf titelkandidaten over. Allen stonden al eens op het podium na drie weken. Vier stonden dat in de Vuelta a Espana. Drie van hen wonnen al eens een grote ronde. Twee renners won de Vuelta a Espana. Één verloor zelfs nog nooit de Vuelta.

Alberto Contador
'El Pistolero' zit in de driversseat. Deze ronde moest een einde maken aan de discussie wie nu eigenlijk de beste ronderenner van deze generatie is. Die discussie verstomd eigenlijk alleen wanneer Contador de grote kampioen blijkt morgenmiddag. Maandag leek hij zijn definitieve slag te slaan toen hij meesprong met Chris Froome en de Engelsman vervolgens uit het wiel reed. Contador verloor de Vuelta nog nooit. Zoals hij ook nog nooit de Giro d'Italia verloor, hoewel hem wel één van zijn twee eindzeges in Italië is ontnomen. Als we puur naar uitslagen kijken en de geschrapte eindzeges meetellen staat Contador aan de vooravond van zijn achtste zege in een grote ronde, een ongekend hoog aantal. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Jacques Anquetil en moet hij alleen grootmeesters Eddy Merckx met elf eindzeges en Bernard Hinault met tien overwinningen voor zich dulden. Contador kan alleen uit het rood gereden worden door Froome (op 1.19) en Valverde (1.32) de anderen maken alleen nog een kans als de Spanjaard valt.

Christopher Froome
De grote uitdager heet Christopher Froome. Net als Contador moest ook Froome zijn seizoen goedmaken in Spanje. Vooralsnog komt hij slechts 1.19 tekort om dat doel te bewerkstelligen. Froome is echter aan een opmars bezig. Leek hij in de bergritten van vorig weekend nog dagelijks op het punt te staan te breken, pakte hij uiteindelijk iedere dag zelfs tijd op vrijwel alle concurrenten. Op woensdag liet Froome zien wat zijn plannen zijn. Hij sprintte onverwacht mee om bonificatie bij tussensprintjes en was de enige de sprong naar voren maakte. Froome's vorm is groeiende. Met die wetenschap in het achterhoofd zijn de concurrenten waarschijnlijk niet heel erg gerust op het feit dat de Vuelta voor het eerst in tien jaar met een individuele tijdrit wordt afgesloten. Van de overgebleven uitdagers heeft Froome veruit de sterkste race tegen de klok in de benen. Ook al werd hij in de eerste tijdrit van deze ronde verslagen door Contador.

Alejandro Valverde
Hoewel Valverde de Tour de France wel uit reed moet ook voor de Spanjaard deze ronde enig glans aan het seizoen geven. Valverde bleek namelijk niet opgewassen tegen de Fransen en dat doet zeer. Van de klassementsrenners is Valverde de meest strijdlustige geweest. Waar hij kon heeft hij geprobeerd het vuur op te stoken. Hetgeen hem naar zijn zoveelste podiumplek in La Vuelta lijkt te brengen. Hoewel Valverde zowel Contador als Froome voorbij moet in het klassement is de opgave vooraf niet onmogelijk. Zoals Contador maandag en Froome op woensdag liet zien is de vorm van de dag deze ronde zeer bepalend. Een zwak moment bij de concurrenten kan grote gevolgen hebben.

Rodriguez en Aru
De nummers vier en vijf van het klassement zijn eigenlijk al uitgeschakeld voor de eindzege. De achterstand van Rodriguez (2.29) en Aru (3.15) is eigenlijk niet meer te overbruggen. Zowel de Spanjaard als de Italiaan heeft echter nog en 'lifeline'. Rodriguez won namelijk de laatste keer dat het peloton de Puerto de Ancares beklom. Hiermee heeft Purrito een groot psychologisch voordeel op zijn tegenstanders. Het is publiek geheim dat renners altijd goed presteren op grond waar zij eerder al eens succesvol waren. Daarbij komt ook nog eens dat voor Rodriguez' eerste luitenant, Dani Moreno, exact hetzelfde geldt. Hij won namelijk een jaar eerder op de Puerto de Ancares.

Fabio Aru is de top vijf renner met de meeste dagzeges op zijn naam dit jaar. Twee in deze Vuelta en één eerder dit jaar in de Giro d'Italia. In die Giro zorgde een sterke slotweek ervoor dat hij naar het podium mocht bij de eindafrekening. Woensdag liet hij zien dat ook in deze Vuelta zijn vorm steeds beter wordt naarmate het einde dichterbij komt. Aru staat ver, maar is nog niet helemaal knock out.

Extra feitjes en weetjes


De beklimming naar de Puerto de Ancares is het laatste wat David Millar in een peloton zal doen. Omdat de Vuelta morgen met een individuele tijdrit afsluit beleeft de Schot vandaag zijn laatste momenten in het peloton. Millar werd ooit wereldkampioen tijdrijden in 2002 maar zag die titel afgenomen worden toen hij bekende EPO te hebben gebruikt gedurende drie seizoenen. Na zijn comeback werd Millar de grootste voorvechter van een sport zonder verboden middelen. Hoewel Millar de laatste jaren geen grote uitslagen meer rijdt was de Vuelta hem vaak gunstig gezind. Zo won hij er al eens een tijdrit en won hij zowel voor als na zijn schorsing etappes in de koers, vijf in totaal.

De laatste keer dat de Ronde van Spanje werd beslecht met een tijdrit op de slotdag was in 2004. Santiago Perez bleek destijds de sterkste en reed zich via die tijdrit op het podium. Hij werd tweede. De meest fascinerende slottijdrit van deze eeuw was die van 2002. Aitor Gonzalez, die was gestart in een knechtenrol voor Oscar Sevilla, voelde al tijdens de bergritten dat hij sterker was dan zijn kopman. Sevilla had het plan om de eindzege op de slotdag veilig te stellen Hij kondigde aan hem de vernieling in te rijden in de tijdrit en hield woord. Hij legde de 41 kilometer naar Madrid 1.23 sneller af dan nummer twee in de dag uitslag Angel Casero en reed zijn kopman zelfs op 2.49. Roberto Heras, de man die het vaakst de Vuelta won verloor zelfs meer dan drie minuten en raakte zo een zeker lijkende eindzege kwijt aan de volslagen onbekende Gonzalez. Na zijn zege in de Vuelta raakte hij weer in de vergetelheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten