maandag 8 september 2014

Wat te denken van de tweede week Vuelta

Hoe snel de kaarten van hand kunnen wisselen in de wielersport wees de afgelopen week eens te meer uit. Leek er tot diep in de finale van de tijdrit van dinsdagmiddag geen vuiltje aan de lucht voor Nairo Quintana, binnen 24 uur was alles anders. Misschien is het wegvallen van de jonge Colombiaan wel het beste wat de ronde kon overkomen.


Quintana is een diesel zoals men dat noemt, de klimmer raakt naarmate een ronde vordert steeds beter in vorm. Omdat hij vorige week zondag de leiderstrui al veroverde op zijn ploeggenoot Alejandro Valverde leek de Vuelta al snel in de plooi te vallen. Zeker toen, na de rustdag van maandag, op dinsdagmiddag uit de tussentijden bleek dat Quintana de schade in de tijdrit beperkt leek te houden. Tot die fatale inschattingsfout net na de top van de laatste klim, toen hij zijn ogen even op zijn materiaal in plaats van de weg richtte en keihard in aanraking kwam met de vangrail. Weg klassement.

Geluk bij een ongeluk
De spirit van de Colombiaan bleek gelijk gebroken want 'hij die nooit valt' viel een dag later opnieuw een liep een breukje in de schouder op. Niet alleen was er een einde gekomen aan zijn klassementsaspiraties, zelfs het einde van de wedstrijd ging hij niet halen. Voor de organisatie kon de val echter niet op een beter moment komen. In plaats van een peloton in de verstikkende houtgreep van de Giro-winnaar kregen de liefhebbers een ongekend spannende en open strijd voorgeschoteld.

Niet alleen gaat het om de eer van Spanje met de voordurend aanvallende Alberto Contador en Joaquim Rodriguez aan de ene kant en de immer bijtende Alejandro Valverde anderzijds. Ook is er de strijd tussen het oude wielrennen van de gevoelsmatige aanvallen van de Spanjaarden, maar ook van bijvoorbeeld Robert Gesink en Warren Barguil, tegenover het berekenende nieuwe wielrennen van de computergestuurde Christopher Froome, die dag in, dag uit uit geslagen positie weet terug te keren. Belangrijk detail daarbij is dat het klassement sinds de tijdrit van dinsdag alleen maar dichter bij elkaar is gekomen. Met wat het parcours nog te bieden heeft is het gat tussen nummer 1 Alberto Contador en nummer 6 Rigoberto Uran, 2.57, en iedereen daartussen verre van onoverbrugbaar.

Winnaars en verliezers
De echte grote winnaar van de tweede week is moeilijk aan te wijzen. Alberto Contador reed een fenomenale tijdrit bergop maar laat sindsdien iedere dag twee tot vijf seconden liggen op zijn concurrenten. Chris Froome blijkt over een zeer sterke mentaliteit te beschikken en is met zijn achterstand van 1.20 nog verre van uitgeschakeld en mag zich ook winnaar noemen. Toch zijn dit niet de meest aansprekende prestaties.

De grootste winnaars van week twee bevinden zich in de luwte van het grote geweld op de plekken zeven en tien van het algemeen klassement. De Ier Daniel Martin zag in het voor jaar in twee weken tijd al zijn dromen in rook op gaan. Een valpartij vlak voor de streep kostte hem prolongatie van zijn Luik-Bastenaken-Luik titel. Een nog hardere valpartij in de ploegentijdrit van de Giro d'Italia in Noord-Ierland zorgde ervoor dat hij direct per ambulance afgevoerd moest worden en hij nooit door zijn thuisland Ierland mocht koersen in een grote ronde, zijn grote wens. Een valpartij die hem bovendien ook nog eens deelname aan de Tour de France kostte. Zijn gram haalt hij al schokschouderend op de flanken van de Spaanse bergen. Dan Martin vecht al dagen voor elke meter een dat leverde hem tot nu toe een zevende plek in het klassement op. Omdat zijn ploegmaten Ryder Hesjedal en Andrew Talansky eens te meer hopeloos falen smaakt zijn prestatie extra zoet.

In dezelfde categorie mag Robert Gesink geschaard worden. Minder dan een half jaar geleden werd zijn hart nog onder handen genomen op de operatietafel. Dat hij nu alweer dagelijks tot in de finale van de etappes met de top meedoet is bewonderenswaardig te noemen. Hij waagde zich zelfs aan een ontsnapping die net geen stand hield. Gesink eindigt dagelijks tussen plek acht en twaalf en dat weerspiegelt zich in het klassement, plek negen.

Met nog zes ritten te gaan is alles nog open en kan zelfs de meest doorgewinterde volger nog geen conclusies trekken. Een zegen voor de sport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten